Thursday, 23 February 2012

"kalau kite nak dirikan masjid kan..
memang banyak dugaan ek...
memang hebat ek dugaan dia..."

p/s: moga dikuatkan hati dlm menempuhi dugaan

Wednesday, 22 February 2012

diskusi telah dilakukan
biarpun dlm keadaan serba-serbi tak kena
biarpun dlm keadaan kacau-bilau
biarpun ada galau di hati
masing2 hendak menegakkan pendapat sendiri
masing2 hendak menangkan ego sendiri
barangkali tuturku agak kasar ketika menasihati
bukan tidak boleh berbicara dgn hemah
barangkali juga terlalu beremosi
sedih kerana tidak mampu utk memahami
apa yg difikirkannya
sedih kerana tidak mampu utk mengerti
apa yg tersirat di benaknya
sedih juga, kerana tidak mampu utk menuruti
apa yg dimahukannya
bukan niat utk menghina
bukan niat juga utk mengherdik
melainkan sekadar memberitahu & mengingatkan 
bahawa tingkahlaku & perilaku itu salah
salah krn akan menjadi absab jatuhnya maruah keluarga
baik dari sebelah sana mahupun sini

sayangku..
melayu itu memang penuh dgn adat..
krn adat itulah yg membentuk adab
tanpa adat, di manakah kesopanan itu diletakkan?
tanpa adat juga, di manakah maruah itu diletakkan?
maruah itu bukan utk dipjiak 
melainkan utk dijunjung & disanjung

sayangku..
andai itu yg kau katakan barakah
di manakah barakahnya jika maruah keluarga harus digadaikan?
di manakah barakahnya jika keluarga perlu menanggung malu?
apakah masih ada redha buat seorang anak?
apakah masih ada kebahagiaan buat seorang anak?
apakah masih ada syurga buat seorang anak?

hati bagai diretap
apakah perlu istikharah
sedang diri belum cukup ampuh utk menerima hakikat
atau perlu solatu hajat
mohon diberikan kekuatan
dlm membuat pilihan
mohon diberikan ketenangan
dlm menghadapi fitrah ini


p/s: beriman itu tidak boleh pd suatu aspek shj, lihat juga aspek lain





Saturday, 18 February 2012

scroll
......
......
......
......
......
......

scroll
......
......
......
......
......
......
......
scroll lagi..
......
......
......
......
......
......
......
......

nice & simple (bg aku lar)
tapi tempat duduk tu aku takmo bantal besaw tu ha.
nanti kalau nak duduk sopan2 tertelentang plak..
maybe boleh digantikan dgn karpet lembut bulukaler putih/krim?
(boleh beli kat Ayer Itam jerr..)
tak pun, beli je satin, wat mcm sarung bantal, and then masukkan je perca2 kain lebih org jahit baju.
haaaa..jimat kan??
belakang tu beli langsir kaler lavender pun ok..
sebab rumah papan jadik tak mo la nmpk ke'papan'an nyer..
huhu..bajet la kau minah

mini pelamin ni sesuai utk tunang je ekk??
kalau nikah/kahwin ke tak ok kah?
pelamin utk taking2 picture jer?
mungkin ranting2 tu ngan bunga2 bulat tu perlu lebih tinggi?
atau perlukan stand utk duduk baru lapik ngn bantal lebihan kain perca?
seperti gambar di bawah
(oh tp ini bukan bantal kain perca ye)


ataupun..
cantik tak cantik tak???
kerusi ni pon ok kan..
kerusi ngan tabir belakang tu pun kalau beli sendiri ok gak
sebab boleh letak kat rumah baru nanti
(hahaha..verangan k)
tapi..tapi..kalau tukaw dgn munge lily kaler purple ok tak?
ah sudah..mane plak nak dpt kt M'sia ni??

tak pun...another alternative, gune yg ni je ler..
(ape pun tak boleyyy...T_T)

ok tak ok tak?
pelamin munge lily lavender ngan baju ala2 korea?
sbb en.fruithati korean look kan
(vajet la kau Asri Azhari)
hahaha..eh minah! ko nak tema ape sebenarnye ni?


p/s: ini hanya review, majlisnyer mungkin empat tahun lagi wokeh. sile nangis cepat.

Thursday, 9 February 2012

ko mampu..??
hahahahaa..


p/s: maka ya Allah, Kau jauhkanlah kami dari perasaan riak, ujub & takabbur..

Monday, 6 February 2012

salam dari hati ke hati
(tiru Zana Ahmad)
today, I would like to share my experience during viva voce la vida loca
huhu..bajet la kau minah

salam dari hati ke hati
masa open session seriously aku sangat2 tak satisfy
di samping cik Angelic Aida yg gagap tak sangka
tersyasyul2 nyebut omputeh
text yg kuar dari mulut aku bukan dari otak mahupun hati
mungkin secara zahiriah tampak lancar
tapi bila ia tidak dari hati
apakah kepuasan itu masih ada?
wajhi yg nampak naw serabutnye la hai ekau
napo jang?
hambek kau melaka ado, negeri sembilan ado
19 minutes ++ during open session
selain Q & A yg kelihatan seperti membaca text
seriously, muka den memang nampak penuh
tapi baguslah jugak kan...
nampak la yg aku ni buat neural network kan..
kalau tak serabut, tak dak la elemen neurat net di situ
hah dah melalut la.

masa close session pulak..
berdebar2..sebabnya..ni lah masa sebenar kite dinilai..
2 1/2 hours..+- la kan..
page by page
terlalu banyak komen sampaikan aku sendiri tak leh nak defend apa yg aku buat
apa guna publish paper kalau thesis pun aku tak leh nak defend
dalam kol 12 camtu, baru la sampai chapter 5
masuk utk close session td area kol 10++
i'm getting damn nervous when the examiner said,
 "saya tak nampak mana contribution utk 2nd & 3rd objektif awak"
disertai dgn muke dia yg nampak cam tesis aku tu cam budak diploma punyer tesis
bila sebut pasal objektif, aku memang dah bayang yg aku failed dah
ye la..cam psm kan..klu tak mencapai objektif, memang failed la kan
masa tu memang terbayang2 yg Prof. Mus gitau aku masa aku tanya ada tak budak yg failed masa viva
Prof kate ade, ayatnyer lebih kurang mcm ni,
"unfortunately, you're disqualified to receive this degree"
serious..aku memang dah terfikir benda yg sama jadi kat aku bila panel minta aku keluar utk diorang discuss ttg status master aku
after a while, aku dipanggil masuk
dgn longlainye langkah diatur..
mcm ketam jln bengkang-bengkok..
the chairperson, Dr. Rathiah Hashim yg bg result kat aku
"tahniah, awak lulus.."
"major correction, 3 bulan"
still blur.tak tahu nak cakap ape..
bila tengok balik tesis, tak banyak pun..
cuma mungkin stress kt dalam tu..
perasaan aku pd ketika itu..(ketika itu wehhh!!)
boleh tak kalau sy tak nak sambung phd?


seharian bersama awak..
(read: semalam)
i had a good time
really really really happy..
kenapa saya menangis..??
menangis tak cover2 punyer
rase nak meraung
teresak2 tapi tahan la gak sebab nak control macho

kenapa saya menangis..??
bukan sebab awak buat salah
tapi sebab 'terima kasih' yg awak ucapkan pd saya hari ni
'terima kasih' yg banyak kali saya dengar dari mulut awak
saya happy..sangat2 happy bila awak ada dekaaat dgn saya
sebab tu jaw kita kejung kan, sayang..??

kenapa saya menangis..??
bukan sebab awak buat saya sedih
tapi..sebab saya sayangkan awak
terlalu sayangkan awak..
saya benar2 tak sedar...
yg saya sebenarnya dah letakkan awak ke satu tempat yg jauuhhh dlm hati saya..
kat dalam sana..melebihi rasa sayang saya pd diri saya sendiri..

kenapa saya menangis..??
sebab..perasaan ini..
menyayangi seseorang sebegini..
terkadang buat hati saya tercedera
sebabnya..
dulu juga begitu..
menyayangi seseorang yg akhirnya menjadi milik orang lain..
apalah yg ada utk saya kalau awak tinggalkan saya..

mungkin sebelum ni seakan menidakkan kata2 sahabat,
"Saya takut bila Aida bercinta, sebab bila Aida bercinta, dia akan menyayangi orang tu sepenuh hati,"
ketika kata2 itu diungkapkan oleh sahabat
haruslah saya menidakkan bukan..?
tapi..atas apa yg saya rasa sekarang
seperti saya dah berikan jiwa saya utk awak juga..
hati2 memberi hati..
walaupun begitu berhati-hati..
tapi akhirnya begini..
memberikan hati pada awak yg entah bila akan menghalalkn hubungan ini
memberikan hati pada awak yg barangkali tak pernah terniat utk menjadikan saya pendamping awak

dan kenapa saya merajuk..?
sebab saya suruh awak ambil sudu, ambil garpu utk saya
tapi awak kata tunggu org kedai tu datang
bila saya tunjuk kat satu tempat tu, awak tinjau2 gitu je
bukannya nak bangun cari
berat sangat ke permintaan saya...!!!??

ye..memang sudu & garpu je
tapi bila benda kecil pun awak tak boleh nak buat utk saya
apetah lagi benda besar, kan..?
ye..memang saya macam budak2
so what!!??


Friday, 3 February 2012

video