Tuesday 19 January 2010

Baru sat2 tadi aku kata pada kak ham yang elok makan daging pada setiap Selasa & Khamis.
Aku x pasti kenapa apa mengapa dan bagaimana..tapi..
ini adalah kata-kata seorang penceramah cum doktor semasa ak berada di kolej matrikulasi dahulu..
Doktor tu cakap..elok makan daging pada setiap hari Selasa & Khamis sebab pada kedua-dua hari tu, antibodi kita akan buat rondaan..
Hurm..yang pasti kami semua ketawa sebab doktor tu cam buat lawak la pulak..

bila ada yang bertanya "kenapa"..
barulah aku terpanggil untuk buat sedikit research (research pi-sigma aku bila pulak nak siap).
Credit to uncle google atas khidmat nasihat serta tunjuk ajar yg diberikan.

Seperti yg diriwayatkan, daging mempunyai pelbagai khasiat.
Dikatakan bahawa orang yang memakan daging selama 40 hari berturut-turut tidak akan mendatangkan kebaikan.
Dan orang yang tidak memakan daging selama 40 hari berturut-turut juga tidak akan mendatangkan kebaikan.
Dengan kata lain makanlah daging secara sederhana.

Baginda Rasulullah SAW pernah bersabda, dari Abi Dardaa’ RA:
“Makanan terbaik penduduk dunia dan penghuni Syurga adalah daging”
(Hadis Riwayat Ibnu Majah).

Terdapat beberapa pendapat para ulama' mengenai keutamaan memakan daging. Antaranya:

Az-Zuhry: Daging dapat menambah 70 macam kekuatan.
Muhammad bin Wasi: Memakan daging menambah ketajaman mata.

Saidina Ali karamullahuwajhah: Makan daginglah (wahai sekalian) kamu. Kerana yang demikian itu menjernihkan (mencerahkan) warna kulit, mengecilkan perut dan memperbaiki tingkah laku.
Saidina Ali juga ada meriwayatkan: Barangsiapa yang meninggalkan memakan daging selam 40 hari (berturut-turut), maka akan buruklah tingkah laku (perangainya).
~boleh refer pada ayat di atas ye..

Kelebihan Daging
- menambah kuantiti darah
- memperkuatkan sistem pencernaan
- menaikkan suhu badan
- menguatkan sistem tubuh badan
- memperkuatkan daya ingatan

Untuk daging kambing biri-biri pula, rusuk kanan hadapannya mempunyai nilai kualiti daging yang lebih baik dan berkhasiat berbanding daging rusuk kirinya.
Seperti yang dinyatakan oleh Baginda Rasulullah SAW dalam sabdanya:
"Ambillah daging (kambing biri-biri itu) sebelah depan. Jauhilah daging kepala dan perut, kerana penyakit terletak disitu”.


Apa kaitan daging dengan antibodi?
Daging arnab merangsang terbentuknya antibodi pada tubuh.
Antibodi tersebut melekat pada sel mastorit dan berfungsi untuk menstabilkan membran sel mastosit. Ia mampu mencegah membran tersebut dari pecah
(apabila sel membran pecah, otot-otot pada saluran nafas akan menyempit & akan menyebabkan berlakunya asma).
Kotitefin merupakan satu sebatian yang bila dikombinasikan dgn pelbagai sebatian lain
(cth: lemak Omega 3 & 9), boleh disimpan sebagai healer asma.
Oleh itu, daging perlulah dimasak tidak melebihi suhu 150 C kerana suhu melebihi 150 C akan menyebabkan kehilangan kadar kotitefin yang ada pada daging tersebut.

3 criticS:

Syamilia said...

good info :)

kazmyra afkar said...

tq for info..

mra suka makan daging..
belajar makan daging time makan nasi goreng daging merah.. besh gile2..

鐵火卷John said...
This comment has been removed by a blog administrator.