Monday, 18 August 2014

Another #diy project for my reception day
Aku bajet nak buat block letter macam kat performance retis2 kat stage tu..

Bahan-bahan:
1-Kotak
- aku guna kotak CPU kt PGR yg supplier nak jual tu.. dari bg diorang duit free
(dah la setup pc main2 kitorang gak yg kene explore balik.oh geramnye)
- satu kotak CPU mewakili satu huruf.. disebabkan aku nak buat ASRI AIDA, so aku perlukan 8 kotak CPU.

2-Cellophane tape
- pilih yg mahal sikit. Jenama loytape yg senang nak koyak tu. Avoid masking tape (tapi aku dah terrrguna)

3-Pembaris panjang
- ni aku pinjam pembaris jahit mak aku

4-Heavy duty cutter

5-Pen
- guna warna merah lagi senang nampak

6-Gluestick
- cepat kering & tak mengerekot

Cara-cara:
Lakarkan hurup “D” menggunakan pembaris. Macam aku, aku just ikut tinggi kotak yg aku ada. Tinggi huruf yg aku buat ialah ¾ saiz kipas meja yg sederhana.


Lebar bagi setiap huruf aku setkan 3 inci. Lebar bahagian dalam kotak, aku setkan 2 inci utk efek 3d.









Langkah 4:
Lakarkan huruf “D” yang sama utk bahagian belakang pula, lekatkan guna cellophane tape.

Langkah 5:
Balut huruf menggunakan kertas mahjong/surat khabar (1st layer). Tujuannya, utk elakkan bahagian lipatan huruf yg kita dah seletip tadi terbuka.

Langkah 6:
Balut sekali lagi kemas-kemas guna kertas mahjong. Kali ni gunakan gluestick supaya cepat kering.


Hasilnya:
Aku letak di kiri & kanan pelamin. Untuk lekatkan, guna double sided tape yg ade sponge tu..
Cover utk whole kaki huruf. Jangan sikit2 pulak, nak terbang huruf tu kena angin kipas.


Oh ye.. daun yg berangkai kat huruf tu sebenarnya tirai pintu bilik yg aku beli. RM35. Cabut dari panel dia then abang aku suruh letak kat huruf. Satu je dah cukup.

Zoom out:

Aku takde gambar full pelamin. Masa siap tu nak pegang henpon pun tak larat nak ambil gambar. OP pun xde gambar full. Sedih tak? Tak pela.. yg penting dah selesai yo!

ReActioNs:

2 criticS:

Lin Azlina said...

nk buat jugakla.... berkenan sgt dgn letter tu

EyEdA said...

rajen adik rajen..hehehe