Wednesday, 9 July 2014

al-kisah veil/layah utk nikah ni, aku buat sendiri
dari beli kain, potong sampailah menjahitnya
cuma jahit tepi je hantar kedai
material utk veil ni aku beli dekat kedai kain @ Jln Tar
RM5/meter bidang 45"
kedai tu sebelah Nagoya. depan Sogo
say NO NO NO to Jakel or Gulatis
sebab aku nak beli kain putih je pun..
kenape perlu ke tempat2 tu
adakah sebab kawen hanya sekali??

ok.. kain ni aku beli 3 meter
sebenarnya utk buat outer dress aku
tapi disebabkan ade lebih, maka jadilah veil aku
rasa dalam semeter je kot guna
material? takdelah chiffon mane
aku pilih je kain mane yg aku rase best utk dipegang
tapi lebih kepada material utk buat tudung sekolah tu
caranya, aku potong bentuk halfmoon
bentuk "D" tu kene betul2 curve supaya nanti bila pakai, yg tepi akan pendek dari belakang
kalau tak betul2 curve, nanti nampak bahagian tepi lagi panjang dari belakang
ko faham tak?

then aku jahit tepi kat kedai tudung je.
RM2 utk jahit tepi tudung/shawl/veil
utk patching pula, aku guna lebihan lace baju.
aku potong ikut bunga.
ada 9 semuanya (bukan dragonball tau)

yg ni view dari tepi veil aku.
pemilihan warna manik ni aku ikut warna sampin Asri
manik aku beli kat PISB utk topup2 & dekat fb kakak ni: Amrah Harun
nampak tak rhinestone yg timbul tu?
itu montee.. pun aku beli kat akak ni
disebabkan kalau pos, kos bertambah, jadi aku order je online, tapi mintak Asri pick-up memandangkan dia kerja dekat Shah Alam
la ni Asri dah terror dah kedai mana nak beli manik, kedai mana nak beli border lace etc.

manik aku jahit lapis dua benang
lepas jahit sekali, susup balik sekali lagi
sebab aku ni jenis kasar sikit.
jadi kene kuat sikit menjahit tu ha.

nampak tak jahitan aku yg senget-benget?
maklumlah.. amatur katenye
utk kepala veil, aku mmg decide nak gune applique diamond..
sbb biar blink-blink gituw..
applique ni aku beli dekat fb jugak: Lace, Beads, Rhinestones and Such
servis sgt pantas. siap bagi freegift lagi
oh org Mesia mmg sukakan barang free
applique ni boleh jahit/gam sahaja

rhinestone yg lain, aku beli kat kak Amrah juga..
sepatutnya guna applicator utk tampal, tapi aku guna iron je
hati2 ye jangan sampai terkena manik yg dijahit, nanti cair
kat dress aku dah jadi gitu dah
next time, beli applicator je la..
jenuh la mengiron satu2
tekan sekali bukan mau lekat

aku siap menjahit veil ni dlm masa sehari
perlu diingatkan.
JANGAN menonton apa2 movie ye
nanti konsentrasi terganggu
layan lagu je. huhu

contoh pemakaian veil:
nampak tak aku yg tak suka veil pepanjang?
paras2 dada je.. xde kot dlm measurement veil gini..
huhu

yg ni utk bhgn kepala..
applique tu jd x kemas sbb masa pakai tu kelam-kabut sbb rombongan lelaki dah sampai kat masjid
aku siap pakai baju/shawl/veil dlm masa 10 minit!!
gila kau datang2 dah khutbah nikah

veil dari tepi..
tak nampak pun senget2 jahit manik tu... hehehe
yg ni masa nak salam2 manja2 sama itu Asri
ketaq jugak la sebab first time nak memanja gitu

okay.done review
fell free or anything to ask, do email me:

akusepakkang[at]gmail.com


eh eh eh cakap omputeh plak diaaaa



ReActioNs:

1 criticS:

Jumro Nasgor said...

jadi ingat jaman pernikhan dulu

salam

nurul hamdani
http://www.berita-kita.net/